Bireysel ve endüstriyel ihtiyaçlar için kesintisiz güç kaynağı olarak tanımlayabileceğimiz UPS’ler, birçok marka tarafından üretilir hale geldi. Hal böyle olunda son tüketici için tercih yapmak da zorlaştı. Sizler için bu yazımızda en iyi UPS modelini seçebilmeniz için bazı ipuçları hazırladık. Ancak öncelikle kendinize doğru soruyu sorarak işe başlamanız önemli.
Neye İhtiyacım Var?
UPS seçiminin anahtar sorusu budur. Yani kullanıcının öncelikle ne kadar yüke gereksinimi olduğunu bilmesi gerekir. Bunun için satın alma öncesinde keşif yapan ve bir fizibilite raporu hazırlayan firmalar olduğunu belirtelim. Ama siz firmanızın ya da kişisel sisteminizin neye ihtiyacı olduğunu tam olarak biliyorsanız ikinci adıma geçebilirsiniz.
Özelliklerine Göre UPS Seçenekleri
Endüstriyel gelişmeler kesintisiz güç kaynaklarının da ihtiyaca göre optimize edilmesine vesile oluyor. Buna göre seçeceğiniz UPS’in teknik özelliklerinin doğru tayin edilmesi önemli. Birkaç genel hususa parantez açarak yol göstermeye çalışalım.
Sistem Yükü: UPS’in kullanılacağı sistem tek ya da üç fazlı olabilir. Ürün de buna göre seçilmelidir. Ayrıca yükün karakteristiği olarak ifade edilen özelliklere göre de seçeceğini UPS modeli trafolu veya trafosuz olabilir. Sistemde sürekli devrede olan bir kesintisiz güç kaynağı arayışındaysanız Online UPS modellerini incelemeniz önerilir.
Güç Faktörü: UPS üretim standartlarında ortalama giriş gücü 0.8 değeridir. Bu değer 1’e ne kadar yakınsa ideale o kadar yaklaşılmış demektir. Ancak optimum durumlar 0.99 değeriyle ifade edilir. UPS seçimi yaparken buna bağlı olarak bir adım atılırsa reaktif güç bedeli minimize edilir ve ileri dönük tasarruf imkanı doğar.
Harmonik Bozunum (THD): Günümüzde UPS üretimi IGBT teknolojisi ile yürütülen bir prosesi kapsıyor. bu nedenle sistemin gerilimindeki bozulmalar en aza indirgenmiş durumda. Modern ürünlerde harmonik bozunum oranı % 3-5 bandında seyrederken eski modellerde (tristörlü doğrultuculu) % 30 civarında değerler görmek mümkündür. O yüzden mümkün olduğunda yeni dizayn UPS’lere yönelmeniz daha sağlıklı olacaktır.
UPS-Jeneratör İlişkisi: Kuracağınız sistemde hali hazırda bir jeneratör mevcut ise dahil edeceğiniz UPS türü ekstra önem kazanır. Zira jeneratördeki güç mutlak suretle UPS’ten fazla olmalıdır. Alacağınız model doğrultuculu ise 2 katı kadar, IGBT teknolojisiyle üretilmişse 1.2 katı kadar olması yeterli olacaktır. Ayrıca modelin frekans aralığının genişliği de önemlidir.
Akü / Verim: UPS seçiminde sistemin bağlı olduğu akü kapasitesi, sayısı ve mekanik yapısı da göz önünde bulundurulmalıdır. Çoğu sistemde güç tamamen kesilse dahi 5-10 dakikalık bir akü desteği söz konusudur. Ancak konunun başında da belirttiğimiz gibi sizin ihtiyacınız olan güce göre akü durumu da değişebilir. Verim ise UPS modelinin yanı sıra ortama ve sistemin diğer elemanlarına göre değişebilen bir faktördür. Örneğin % 95 verimle çalışan bir kesintisiz güç kaynağında % 5’lik kısım ısı enerjisi olarak kayboluyor demektir.
Diğer Etmenler: Sistemin kurulacağı yerin sıcaklığı, klimatize edilebilmesi, gürültü durumu, ortam hacmi gibi faktörler de kullanıcı açısından değerlendirilmesi gereken konular arasındadır.
Doğru Teklif Alın
İhtiyacınızı net olarak ortaya koyduğunuz karşınıza onlarca farklı alternatif çıkacak. Size düşen nokta ise verilen tekliflerden en iyi olanını seçmek. Listeden eleme yaparken dikkate alabileceğiniz bazı noktaları kısaca izah edelim.
- Firma Deneyimi: Enerji sektörü, rekabetin yoğun olduğu alanlardan bir tanesi. Ancak işinin ehli olan firmaları anında fark edebilirsiniz. Bunun için referansları ve çalışan kadrosunun uzmanlığı bir çıkış noktası olabilir.
- Detaylı Rapor: Size sunulan teklifte eğer sadece fiyat yazıyorsa yanlış yerdesiniz demektir. Ödeyeceğiniz her kalemi ayrıntılı olarak size sunan profesyonel bir firmaya yönelmelisiniz. Ayrıca akü değeri (AH) ve adedi gibi teknik konularda da açıklama istemekten çekinmemelisiniz.
- Teknik Destek: Çalışacağınız firma sadece satış yapana kadar iletişim kurmamalı. Sistemin nakliyesi, montajı, kullanım açıklaması ve periyodik bakımını da üstlenen bir firmayı tercih ederseniz uzun vadede yararınıza olacaktır.
TNT Güç Sistemleri, modüler UPS’lerden bireysel kullanıma da uygun online UPS’lere kadar uzanan geniş bir ürün portföyüne sahiptir. 20 yıllık tecrübesiyle müşterilerine hizmet vermekten onur duyan firmamız, satış ve satış sonrası destek ekipleriyle yanınızda. Unutmayın, TNT varsa güç de var.